Sağlık

Kuru öksürükten kurtulmanın 5 doğal yöntemi

Özel içerik

Nefes aldıkça öksürüğe neden olan ve buna balgam veya mukus gibi sıvıların eşlik etmediği hırıltılı öksürük, kuru öksürük olarak tanımlanır. Kuru öksürük, solunum yollarındaki sinir uçlarının tahriş olması sonucu ortaya çıkar ve genellikle balgam üretimi olmadığından “kuru” olarak adlandırılır.

Kuru öksürüğün birçok farklı nedeni olabilir. İşte kuru öksürüğün nedenleri:

Soğuk algınlığı ve grip: Çoğu zaman viral enfeksiyonlar solunum yollarına zarar verebilir ve bu hasar sonucunda uzun süre devam eden kuru öksürüğe neden olabilir.

alerjik reaksiyonlar : Viral enfeksiyonlardan sonra kuru öksürüğün en sık nedeni alerjik reaksiyonlardır. Havadaki alerjenlere maruz kalmak solunum yollarında tahrişe neden olabilir ve bu da kuru öksürük olarak bilinen sık sık tekrarlayan öksürük ataklarına neden olabilir.

Sigara içmek : Sigara içmek kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi birçok hastalığa neden olur ve en büyük zararı solunum yolları ve akciğerlerdedir. Sigara içmek solunum yollarını tahriş edebilir ve kuru öksürüğe neden olabilir.

Astım: Astım, hava yollarının iltihaplanması ve daralması sonucu kuru öksürüğe neden olabilir.

Reflü Hastalığı: Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması, solunum yollarını tahriş edebilir ve kuru öksürüğe neden olabilir.

İlaç Yan Etkileri: Bazı ilaçlar kuru öksürüğe neden olabilir.

Kuru öksürüğün tedavisi öksürüğün altında yatan nedenin belirlenmesine dayanacaktır. Öksürüğünüz devam ediyorsa veya başka belirtiler de eşlik ediyorsa bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Tedavi genellikle öksürüğün nedenine göre belirlenir ve semptomları hafifletmeyi amaçlayabilir.

Kuru öksürükten kurtulmanın 5 doğal yöntemi

1. Bol miktarda sıvı tüketin

Mukoza zarlarının nemli kalması için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Çay, çeşitli bitki çayları, et suları veya sadece sıcak su gibi sıcak içecekler boğaz tahrişini hafifletmeye yardımcı olabilir. Sıvı ayrıca vücudun mukusu parçalamasına ve solunum yolundan uzaklaştırmasına yardımcı olur.

2. Nemlendirici kullanın

Uyuduğunuz veya en çok vakit geçirdiğiniz alanlarda nemlendirici kullanmak nemi artırabilir, bu da kurumuş mukoza zarlarını rahatlatır. Nemli hava öksürük isteğini azaltmaya ve solunum yolunu temizlemeye yardımcı olur. Küf oluşumunu önlemek için nemlendiricinin düzenli olarak temizlendiğinden emin olun.

3. tüketmek

Bal, antiinflamatuar özelliği kanıtlanmış bir besindir ve doğanın bize en değerli hediyesidir. Sade olarak alınan veya ılık suda eritilen bir çay kaşığı bal, boğazda rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Bu doğal antibiyotik öksürüğü hafifletebilir ve aynı zamanda tahriş olmuş mukoza zarlarını da tedavi edebilir.

4. Esansiyel yağlardan yardım alın

Okaliptüs veya mentol gibi esansiyel yağlarla buharın solunması öksürük dürtüsünün hafifletilmesine yardımcı olabilir. Bir kase sıcak suya birkaç damla yağ ekleyin, eğilin, başınızı bir havluyla örtün ve buharı içinize çekin. Bu, solunum yollarının açılmasına ve mukusun gevşetilmesine yardımcı olabilir.

5. Çay gibi evde kullanılan ilaçlar

Zencefil antiinflamatuar özellikleriyle bilinir. Zencefil taze, kurutulmuş veya toz haline getirilmiş olarak çeşitli şekillerde tüketilebilir. Zencefilin çay olarak tüketilmesi kuru öksürüğün giderilmesinde oldukça iyi sonuçlar verir. Zencefil çayı sadece mukusun gevşemesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda boğaz üzerinde rahatlatıcı bir etkiye de sahip olabilir. Taze zencefili soyup dilimleyebilir ve üzerine sıcak su dökerek rahatlatıcı bir çay yapabilirsiniz.

haberguclukonak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu