Haber

Türkiye’de yapay zeka alanında iş birliği protokolü imzalandı

Ankara BTK Akademi Yapay Zeka Zirvesi’nde konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapay zekanın Türkiye’nin dijital dönüşümünde kilit rol oynayacağını söyledi. Türkiye’de yapay zeka alanında yapılacak çalışmalar nelerdir? Detaylar videomuzda!

Ulaştırma Bakanı’na yapay zeka sürprizi!

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında, üniversite müfredatlarına yapay zeka ve dijital teknolojiler konulu derslerin eklenmesini öngören işbirliği protokolü imzalandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar’ın katılımıyla BTK’da gerçekleştirilen protokol imza töreni ve BTK Akademi Yapay Zeka Zirvesi ’24, Özvar’ın konuşmasıyla başladı. Dijital teknolojilerdeki hızlı gelişmeler. Özvar, lisans düzeyinde “Yapay Zeka Mühendisliği” ve “Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği” bölümlerinin, lisansüstü düzeyde ise çeşitli programların açıldığını, bu alandaki program sayısının artırılabileceğini belirtti.

Protokol kapsamında BTK Akademi tarafından verilen yapay zeka ve dijital teknolojilere ilişkin dersler üniversitelerin müfredatlarına dahil edilecek ve bu dersler kredilendirilecek. Dersler online veya yüz yüze takip edilebilir.

Protokolün, Türkiye’nin stratejik alanlarda ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine ve üniversite-sektör iş birliğinin geliştirilmesine değerli katkılar sağlayacağına inandığını belirten Özvar, iş birliğini daha da güçlendirme iradesini doğruladı.

Protokolün önemi

Bu iş birliği, yapay zeka ve dijital teknolojiler alanında nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi konusunda önemli bir adımdır. Protokol kapsamında BTK Akademi tarafından verilen derslerin üniversitelerin müfredatlarına dahil edilmesiyle, bu dersleri alan öğrenciler üniversite kredilerini tamamlayıp diploma alabilecek. Bu durum öğrencilerin yapay zeka ve dijital teknolojiler alanındaki bilgi ve becerilerini geliştirmelerine değerli bir katkı sağlayacaktır.

Protokol üniversite-sektör iş birliğinin geliştirilmesi açısından da önem taşıyor. Protokol kapsamında BTK ile üniversiteler arasında ortak çalışmalar gerçekleştirilebilecek. Bu çalışmalar yeni derslerin açılması, müfredat çalışmalarının birlikte yürütülmesi gibi konularda daha fazla iş birliğine olanak tanıyacaktır.

Protokolün uygulanması için Yükseköğretim Kurulu ve BTK tarafından bir çalışma grubu oluşturulacak. Bu çalışma seti protokolün uygulanmasına ilişkin detayları belirleyecektir. Derslerin hangi üniversitelerde verileceği, derslerin kredilendirme sistemi, sınavların nasıl yapılacağı gibi konuları çalışma grubu belirleyecek. Bu proje, Türkiye’nin yapay zeka ve dijital teknolojiler alanındaki insan kaynağı kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Bu da Türkiye’nin bu alanda rekabet gücünün artmasına katkı sağlayacak.

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

baykanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu