Haber

Gazete Duvarı duyurdu, Leonardo Dicaprio paylaştı: Leopar Sazanı

Oscar ödüllü oyuncu Leonardo DiCaprio, geçtiğimiz hafta Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan, dünyanın en çok aranan 10 balık türünden biri olan leopar sazanı hakkında bir paylaşım yapmıştı.

Balıklardan ilk görüntüler Gazete Duvarında Metin YokGeçtiğimiz hafta kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Metin Yoksu’nun fotoğrafını 62 milyon takipçiye sahip Instagram hesabında paylaşan DiCaprio’nun paylaşımı binlerce beğeni aldı.

Dicaprio, Instagram paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “Yeniden Keşfedildi: Türkiye’de bir grup balık bilimcisi, Dicle Nehri’nin Türkiye kısmında benekli bir balık olan Leopar Sazanı’nı buldu. Bu yeniden keşif, tatlı su balıklarının neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor, tatlı su balıklarının dünya çapında azaldığı bir dönemde umut veriyor. Bu, Rewild ve Shoal’ın en çok aranan kayıp balıklar listesinde keşfedilen ikinci tür. İlki, Batman Loach, aynı cesur grup tarafından 2012’de bulundu. 2021 yılı sonunda Türkiye’nin güneydoğusu.

Leopar Sazanı bir zamanlar Türkiye’nin doğusundan Suriye’nin doğusuna, İran’a ve Irak’a kadar Dicle-Fırat nehir sisteminde bol miktarda bulunuyordu. Ancak son 30 yılda balıkçılık, kirlilik, habitat tahribatı ve baraj inşaatları bu türü yok olmanın eşiğine getirdi.

Doç. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Kara, “Bu, yeni bir tür keşfetmekten bile daha heyecan verici çünkü bu, küçük bir türe ikinci bir şans verebileceğimiz anlamına geliyor” diyor.

Ne oldu?

Son yıllarda merkezi Londra’da bulunan doğa koruma kuruluşu Shoal tarafından dünya çapında 300 balığın korunmasına yönelik bir çalışma yürütülüyor. 300 tür içerisinde nesli tehlike altında olan 10 balık türü tespit edildi. Söz konusu 10 türden ikisi Dicle Fırat Havzası’nda bulunuyordu. Dicle ve Fırat Nehirlerinde binlerce yıldır serbestçe dolaşan Batman şeritli çöpçü balıklar ve leopar sazanı, barajların tahrip ettiği iki nehirde makul alanlarda mahsur kaldı. Ancak balığın akıbeti hakkında bilgi verilmedi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su İşleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Cüneyt Kaya ve Araştırma Görevlisi Dr. Münevver Oral’ın ısrarlı takipleri sonucunda 47 yıl sonra 2021 yılında Batman Çayı ve Sarım Çayı’nın üst kollarında ‘Batman bantlı çöpçü balık’ bulundu.

Keşif, Oscar ödüllü aktör Leonardo Dicaprio’nun haberi paylaşmasıyla dünyanın gündemine geldi. Akademisyenlerin ısrarlı çabaları leopar sazanı arama çalışmaları ile devam etti. Israrlı çalışmalar sonuç verdi ve leopar sazanı Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Gabar Dağı eteklerinde bulundu.

.

tillo-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu