Haber

Sinop Kuaförü Güllüoğlu: “Kazandığımız Para Bizi Cidden Mutlu Etmiyor”

MUSTAFA USTASI

Sinoplu kuaför Mustafa Hüseyin Güllüoğlu Kuaför Resul Özel, “20 bin liraya eleman çalıştırdığınızı düşünün. Bir çalışanın maaşı çıksın diye 60 liraya kaç saçını kestireceksin. Kira var, elektriğim 2 bin liranın altına düşmüyor.”

SinopTürkiye’de erkek kuaförü işletme sahipleri, 60 TL’lik saç kesimi tarifesinden memnun olmadıklarını dile getirdi.

“SOMONLU EKMEK İLE TAM BESLENMEK”

Kuaför işletme sahibi Mustafa Hüseyin Güllüoğlu, şunları söyledi:

“Son 2-3 yıldır ekonomi çok kötü ilerliyor. İnsanların tıraş olma ihtiyacını görüyoruz. İnsanlar buraya ihtiyaçlarını karşılamak için geliyorlar ama müşterilerimizden de fiyatlar konusunda şikayetler oluyor. 4-5 yıl önce şimdi aldığımız fiyatlara baktığımızda şu an para kazanmıyoruz desek pek hoş olmaz ama kazandığımız para bizi zar zor idare ediyor. Kira çok büyük bir sorun. Sadece Sinop’un değil, tüm ülkenin genel bir sorunu olduğunu düşünüyorum. Kira ile iş bitmiyor. Elektriğimiz, doğalgazımız, suyumuz, kullandığımız tüm malzemeler büyük oranda arttı. Onun dışında SGK ödemelerimiz var. Bir kişinin ortalama aylık SGK ödemesi 3 bin 500 lira civarında. BAĞ-KUR ödemesi de var. Bunun dışında tıraş miktarını arttıramıyoruz kullandığımız ekipmanlar ve işlerin hepsi çok güzel arttırılmış durumda. Yapsak bile bir anlamı yok çünkü vatandaşın cebine giren para belli. Bu ülkede taban fiyatın ne kadar olduğu belli. Kimsenin taban fiyatla yaşama şansı yok. Sinop daha sakin bir il olsa da bu ülkede kira 5 bin lira 10 bin lira iken en düşük kira 5 bin liradan başlıyor. Kazandığımız para bizi önemli ölçüde mutlu etmiyor. Evet toktuk ama bir somun ekmekle karnımızı doyurmak mümkün değil. Dediğim gibi kazandığımız para bizi mutlu etmiyor. Ben dahil kimsenin eğlendiğini düşünmüyorum.”

“60 TL SAÇ KESİM FİYATI ÇOK UCUZ”

Kuaför işletmesinin sahibi Resul Özel, şunları söyledi:

“Çok fahiş kiralar ödüyoruz. Geçen sene dükkan sahibi beni arayıp yüzde 82,5 zam yapacağını söyledi. Çok dedim. Kusura bakmayın. 8’inci yılda aldığımız tarifeye göre. yılın ayı saç kesimi şu anda 60 TL olarak kabul ediliyor. Nitekim geçen yılın 8. ayında aldığımız fiyat tarifesi 9 ay geçmesine rağmen yeniliğini yitirdi. Oda başkanına söyledim. 60 liraya saç traşı olmaz, 30 yıllık bu sanatta verdiğimiz hizmet 60 lira olamaz diyen esnaf ve sanatkârlar ve meslekteki arkadaşlarımın 15 liraya en kolay örneği 150 lira. Dakikada saçını bayan kuaföründe kestiriyor 60 liraya saç traşı fiyatı çok yüksek yine en kolay örnek oto yıkama 120 tl ayda 4 kere yıkayan arkadaşlarımız uygun fiyat verebilir diye düşünüyorum Tıraş illa ki kazandığım para yetmiyor Asgari fiyatı artıracak olan devlet 13 bin TL olacağını söylüyor. Benimle çalışan ustalarımın sigortası 5-5 bin lira olacak diyorlar. Bu da 18-19 bin liraya denk geliyor. Düşünün 20 bin liraya işçi çalıştırıyorsanız yanınızdasınız. Bir işçinin maaşı çıksın diye 60 liraya kaç saçını kestireceksin? Kira var. Benim elektriğim 2 bin liranın altına inmiyor. Doğalgaz da 2 bin liranın altına düşmüyor. Bunun dışında ekipman giderlerimiz de var. Şu anda aklınıza gelebilecek 13 çeşit vergi mükellefi ile karşınızdayız. Mevcut şartlarda bu fiyatlara yapabileceğimizi düşünmüyoruz. Bu formda giderse kendi ayağımıza kurşun sıkmış oluruz.”

Kaynak: ANKA / Yerel

akcakale-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu