Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı Türkiye’de Nitrata Hassas Alanları Tespit Etti

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Çevre ve Doğal Kaynakları Koruma Dairesi Başkanı Yusuf Gürbüz, Türkiye’de 25 nehir havzasında köy bazında nitrata duyarlı alanlar belirlediklerini söyledi.

Gürbüz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Nitrat Eylem Planları İçin İzleme ve Raporlama Metodolojisi Oluşturularak Suların Tarımsal Kirliliğe Karşı Korunması” (NEPİZ) kapsamında Kırklareli’de bir otelde düzenlenen yerel bilinçlendirme toplantısında yaptığı konuşmada. Canlıların yaşamı için iki temel kaynağın toprak ve su olduğunu vurguladı.

Tarımın insanlığın vazgeçilmez bir parçası olduğunu hatırlatan Gürbüz, milli güvenlik açısından değerli bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Tarımsal üretimde verimlilik ve karlılığın en değerli unsurlar olduğunu belirten Gürbüz, tarımın sürdürülebilir ve sürekli bir şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Tarımsal üretimde aşırı ve bilinçsiz gübre kullanımı sonucunda yağış ve sulama sularının etkisiyle yüzey ve yer altı sularının kirlendiğini belirten Gürbüz, “Tarım, çevre ve iklim dostu uygulamalarda yeni trend bu. Yürüttüğümüz proje çerçevesinde Türkiye’de 25 nehir havzasında köy bazında nitrata duyarlı alanları belirledik. Köy kaynaklı yeniden kirlenmeyi önlemek için üretici ve aktörlerin alması gereken önlemleri içeren bir nitrat eylem planı hazırladık.10 yüzdesinin nitrata duyarlı yerleşim yerleri olarak belirlendiğini söyledi.

Gürbüz, eylem planı kapsamında hassas alan ilan edilen alanlarda nitrat kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

Kırklareli Valisi Birol Ekici de Trakya’nın tarımsal üretimde Türkiye’nin nadide bölgelerinden biri olduğunu hatırlattı.

Kentin yüzde 40’ının tarım, yüzde 40’ının ise orman olduğunu belirten Ekici, doğal varlıkların korunması için tarımdan endüstriyel atıklara kadar birçok alanda özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantıda, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ile NEPİZ Projesi kurmay sorumlusu Henry Joergensen de birer konuşma yaptılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu