Ekonomi

Kuveyt Türk’ün ilk yarıda dış ticaret işlem hacmi 10 milyar doları aştı

Türkiye’nin lider iştirak finans kuruluşu Kuveyt Türk, 2023 ilk yarıyıl finansal sonuçlarını açıkladı. Yüzde 45 artışla 287 milyar TL’ye ulaşan Kuveyt Türk’ün efektif büyüklüğü 557 milyar TL’ye yükseldi. Kuveyt Türk’ün dış ticaret finansmanı yüzde 50 artarak 44 milyar TL’ye ulaşırken, ilk altı ayda dış ticaret işlem hacmi 10 milyar doları aştı. 2023 yılının ilk yarısında 10 milyar TL net kâr elde eden Kuveyt Türk’ün öz varlıkları 35 milyar TL’ye ulaştı.

 

Katılım finansının temelleri doğrultusunda geliştirdiği yenilikçi ürün ve hizmetleriyle 34 yıldır müşterilerine hizmet veren Kuveyt Türk, 2023 yılının ilk yarısına ilişkin finansal sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Kuveyt Türk’ün yıl başından bu yana topladığı fon büyüklüğü yüzde 32 artarak 397 milyar TL’ye, kullandırdığı fon büyüklüğü ise yüzde 45 artışla 287 milyar TL’ye ulaştı. Kuveyt Türk’ün dış ticaret finansmanı yüzde 50 artarak 44 milyar TL’yi aşarken, ilk altı ayda dış ticaret işlem hacmi 10 milyar doları aştı. Kuveyt Türk, yılın ilk yarısında net kârını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 artırarak 10 milyar TL’ye yükseltti. 35 milyar TL öz aktif büyüklüğüne ve 557 milyar TL etkin büyüklüğe ulaşan Kuveyt Türk, aktif büyüklüğünde bankacılık sektöründeki 10’uncu sırasını korurken, iştirak finansal kuruluşlar arasındaki birinciliğini pekiştirdi.

 

“Reel ekonomiyi ve sürdürülebilir kârlı büyümeyi desteklemeye devam ediyoruz”

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan yaptığı değerlendirmede, “Katılım finansının temelleri doğrultusunda geliştirdiğimiz çalışma ve hizmetlerle 34 yıldır müşterilerimize başarıyla hizmet veriyoruz. Üretim, ihracat ve yatırıma öncelik vererek reel ekonomiyi destekliyor, sürdürülebilir kârlı büyümemizi artan bir ivme ile sürdürüyoruz. En değerli stratejik odaklarımızdan biri olan dış ticaretin finansmanında sektör ortalamasının üzerinde yüzde 50 büyüme yakaladık. İlk altı ayda 10 milyar USD’lik dış ticaret işlem hacmine ulaşmamızı değerli buluyoruz. Yılbaşından bu yana yüzde 60’ın üzerinde büyüyen ihracat finansmanımızla hem ülkemizin kalkınmasına ve büyümesine katkıda bulunuyoruz hem de döviz kaynaklarımızı aktif bir şekilde değerlendirerek bilanço risklerimizi azaltıyoruz. Operasyonel kalite ve likidite açısından ihtiyatlı yaklaşımımızı yeni yılda da sürdürerek bu alanda şubeden olumlu yönde ayrışıyoruz. Temel stratejimizi müşterilerimize odaklanarak geliştiriyoruz. Müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çalışmalar ve hizmetler geliştirir, süreçlerimizi bu doğrultuda iyileştiririz. 2025 yılına geldiğimizde 10 milyon müşterimize en uygun müşteri deneyimini sunmayı hedefliyoruz. Alanında uzman, özverili, genç ve dinamik çalışanlarımızın tüm emek ve çabaları başarımızın taşıyıcısıdır ve finansal sonuçlarımıza yansır. 2023 yılının kalan döneminde de bölümümüz için örnek ve öncü adımlar atmaya devam edeceğiz.”

 

Rakamlarla Kuveyt Türk 2023 2. çeyrek prestijiyle

  • Nakdi ve gayrinakdi fonlarla reel ekonomiye 335 milyar TL’lik takviye sağladı.
  • 2023’ün ilk 6 ayında fon büyümesi %45,5 oldu.
  • Dış ticaretin finansmanı yılın ilk 6 ayında yüzde 50,6 büyüyerek 44 milyar TL’ye ulaştı.
  • İlk altı ayda dış ticaret işlem hacmi 10 milyar doları aştı.
  • Yüksek aktif kalitesine odaklanılarak takipteki alacaklar oranı %1,29 olarak gerçekleşti.
  • 6 aylık fon büyümesi ise %31,8 olarak gerçekleşti ve toplam fon hacmi 397 milyar TL’ye ulaştı.
  • Yılbaşından bu yana yüzde 37,7 Türk Lirası fon büyümesi ile TP’nin fonlama tabanındaki payı artırıldı.
  • Toplanan fonlar içinde cari hesabın payı %50,4 oldu.
  • Yıllık ortalama özkaynak karlılığı %63 olarak gerçekleşti.
  • Yasal sınırı yüzde 12 olan sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 23,85’e ulaştı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

bagcilar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu