Haber

HAVSA’DA KAYIP SOKAK KÖPEKLERİ İÇİN HAYVANLARDAN CEZA DUYURUSU

Edirne’nin Havsa ilçesinde hayvanseverler, kaybolduğunu iddia ettikleri sokak hayvanlarının belediye tarafından toplandığını iddia ederek Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na hata bildiriminde bulundu. Yerel Hayvanları Koruma Sorumlusu Emine Kurttürk, yüzlerce sahipsiz hayvanın veteriner hekim olmadan uyuşturularak toplandığını iddia etti ve biz de böcek raporu verdik. Köpeklerin bulunmasını istiyoruz” dedi. Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan ise hayvanları toplamadıklarını söyledi.

Havsa’da hayvanseverlerin beslediği yüzlerce köpeğe ilçe belediyesi tarafından uyuşturucuyla uyuşturularak el konulduğu iddia edildi. Hayvanseverler, ilçede düzenli olarak besledikleri sokak hayvanlarının sayısında gözle görülür bir azalma olması üzerine Havsa Belediyesi’ne başvurdu. Sokak hayvanlarının belediye tarafından kısırlaştırma amacıyla götürüldüğünü öğrenen hayvanseverler, sokak hayvanlarının yaşadıkları alanlarda bırakılmaması üzerine harekete geçti. Hayvan Haklarını Koruma Federasyonu ve ilçedeki hayvanseverler, Havsa Belediyesi’nde çalışan veteriner hekim bulunmadığını ve toplamanın yasa dışı olduğunu ileri sürerek Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

“Yüzlerce köpek kayboldu”

Yerel hayvan koruma görevlisi Emine Kurttürk, 3 yıldır ilçede sokak hayvanlarını beslediğini, 3 yıldır da sürekli sistematik olarak sokak hayvanlarını beslediğim için yok olduklarına şahit olduğumu belirtti. Belediyeye sorduğumda kısırlaştırma için alındığını öğrendim. Ama bu hayvanların geri gelmediğini fark ettim. Bu sayı giderek artıyor. 28 Şubat’ta görgü tanıklarımız da var, 2 okul önünden 20’den fazla köpek götürüldü. Yüzlerce köpeğin nesli artık tükendi. Belediyeye sorduğumuzda cevap yok ama topladıklarına itiraz etmiyorlar. “Köpeklerimizin nerede olduğunu bilmek istiyoruz” dedi.

‘KÖPEKLERİMİZİ SAHİBİNE ALIYORLAR’

Kurttürk, belediyenin yaptığı son tahsilatta sahibi olduğu 2 köpeğin gruplar tarafından götürüldüğünü savundu. Kurttürk son koleksiyonda sahibi olduğumuz köpekleri de aldı. 2 tanesi köpeğim, 1 tanesi bulundu. Geceleri köpeklerimi yürüyüşe çıkarıyorum. Burası kırsal bir yer, tarlalar var, köpeklerimi mesafe nedeniyle gözümün önünde topladılar ve yetişemedim. Duyarlı bir vatandaş yakasındaki numaramı 1’e bildirdi ve ‘Kıyı bölgesindeyiz’ dedi. O bölge evime 35 kilometre uzaklıkta. O köpek oraya asla yalnız gitmezdi. Ayrıca diğer komşularımızdan birinin köpeği de orada bulundu. F Tipi Cezaevi’nde ve barınma alanında 2 sokak köpeği bulundu. Ama bunlar sadece 4 köpek. “Şu anda yüzlerce köpeğimiz yok” dedi.

‘VETERİNER TEDAVİSİ OLMADAN İLAÇ VERİLMESİ SUÇ’

Kurttürk, sokak köpeklerine el konulduktan sonra Hayvanları Koruma Federasyonu ve belediyeye kabahatler hakkında savcılığa açıklama yaptıklarını belirtti. Şu anda hukuki süreç devam ediyor. Köpeklerin bulunmasını istiyoruz. Veteriner hekim şu anda belediyede görev yapmadığı için uyuşturucu ilacı işçiye veya rastgele bir kişiye vermek kanuni bir kabahattir. Bu köpekler veteriner hekimsiz toplanıyor ve narkotik ilaçlar veteriner hekimsiz veriliyor. Bu narkotik ilaçlar, doz ayarlanmadığı takdirde öldürücüdür. Ayrıca narkotik ilaçları sağlık görevlisi olmadan toplamak adetten değildir. Bundan dolayı bu köpeklerin öldüğünü düşünüyoruz. Çünkü şu anda bu kadar köpek nerede sadece beslediğim yüzlerce köpek var. Şu anda Havsa’yı dolaşabilirsiniz; 2-3 köpek dışında köpek görmeyeceksiniz. Burada bir sürü köpeğimiz vardı ve hiçbiri agresif değildi. Bu hayvanları bulmak istiyoruz. Çünkü tıpkı çocuklarımız gibi evlerimizde beslediğimiz hayvanlarımız var” dedi.

‘KÖY KÖYÜ İZLEDİK AMA BULAMADIK’

Hayvansever Caner Soydal, ilçedeki sokak hayvanlarının toplanmasının ardından Emine Kurttürk ve beraberindekilerin köpekleri aramak için bölgedeki ilçe ve köyleri gezdiğini söyledi. Birlikte köyü dolaştık. Çünkü muhtemelen yüzlerce kayıp hayvan var ve Emine hanım onları besliyordu. Aradık ama bulamadık. Bu süreçte kendisine eşlik ettim. Burada ne büyük bir korku var. Hayvanseverler olarak bu vahşete karşıyız. Acımasız, sadece yok etmeyi planlayan insanlarla karşı karşıyayız ne yazık ki. Bunu belediye yapıyor, biz bunun farkındayız. Bu sürecin takipçisi olacağız dedi. Hayvansever Sevdiye Dezcan, sokakta yaşayan köpekleri düzenli olarak beslediklerini belirterek, “Sokakta beslediğimiz köpeklerimiz hep oldu. Ancak son dönemde o köpekleri görmüyoruz. Sahipli zannediyordum ama. ‘Küçücük yer, sahiplik pek olmuyor buralarda’ denildi.Büyük ihtimalle o beslediğimiz hayvanlar şu an kayıp.Emine’nin köpeği kaybolunca Babaeski gibi civar yerleri ve semtleri gezdik.Keşke talihsiz sonuç çıksa. olmaz diye düşünüyoruz”Kaybolanları bulabilir miyiz bilmiyorum ama patili arkadaşlarımızın yanındayız” dedi.

“KULLANDIĞIM YOL ÜZERİNDEKİ BİRÇOK HAYVAN ŞU ANDA KULLANILMIYOR”

Hayvansever Ali Dezcan da Havsa’da sokak hayvanları açısından bir yalnızlık yaşandığını söyledi. Dezcan, Öyle oluyor ki bazen yerindeki insanla hiç konuşmuyorsun ama her gün karşılaşıyorsun, merhaba diyorsun. Sokaklarımız artık böyle. Mesela ‘siyah beyaz bir Beşiktaş’ımız vardı, ‘kırmızı göz’ derdik ama şimdi yok. Kullandığım rotadaki birçok hayvan şu anda yok. Yasal işlem başlattık. Sonucunu bekliyoruz. Takip edeceğiz dedi.

‘SADECE POPI KALDI’

İlçedeki hayvansever esnaflardan Yiğit Emin Yıldırım, işyerlerine gelen yaklaşık 30-35 köpek olmasına rağmen sadece ‘Popi’ adını verdikleri köpeğin kaldığını söyledi. Yıldırım, Biz burada esnafız. 2 tasmalı köpeğimiz vardı. Gelenleri de besliyorduk. Sanırım daha sonra biri şikayet etti. Hepsini topladılar. Yanlarında veteriner olmasın diye ilaç verdiler. Belediye çalışanları onları iğnelerle vurarak uyuşturuyor. Uyuduğu halde köpeğimize iğne fırlatıyor, zaten 2-3 adım attıktan sonra bayılıyor ve düşüyor. Kaç defa gittik sorduk, ‘Atmadık, götürmedik’ dediler. Daha sonra köpeğimizi Edirne’de bulduk. Geri getirdik. Duyarlı bir vatandaş beslediğinde bize fotoğrafını gönderiyor. Biz de bulduk. 2 köpeğimiz vardı; birini bulduk, diğerini tüm aramalarımıza rağmen bulamadık. Burada 30-35 kadar köpek besliyorduk. Ancak o koleksiyondan sonra elimizde sadece ‘Popi’ kaldı. Doğduğundan beri Popi’ye bakıyoruz, en az 6-7 yıl oldu. Ayrıca cipslerini de sipariş ettik. Ancak fişlerin geldiği gün hepsi toplandı. Belediyelerimiz ve vatandaşlarımız daha duyarlı olabilir” dedi. Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, belediyenin sokak hayvanlarını toplamadığını söyledi.

turhalhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu