Haber

Çiğli’de 346 Kadın için Zeytin Fidanları Toprakla Buluşturuldu

Zeytin Fidanları Çiğlili Bayanların Elinde Hayat Buldu

Çiğli Belediyesi, 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Milletlerarası Uğraş Günü kapsamında 2022 yılında ömürden koparılan bayanlar anısına “Zeytin Fidanı Dikme” aktifliği düzenledi.

Başkan Utku Gümrükçü öncülüğünde kadın-erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik hayata geçirdiği hizmet ve projelerle isminden sıkça kelam ettiren Çiğli Belediyesi, farkındalık yaratacak manalı bir aktifliğe daha imza attı. Bayan ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Memleketler arası Gayret Günü kapsamında düzenlediği Zeytin Fidanı Dikme aktifliğine CHP İzmir Vilayet Lider Yardımcıları Fulya Alçay, Hüseyin Kızılkaya, CHP Çiğli İlçe Lideri Mert Özcan, İzmir Barosu Bayan Hakları İstişare ve Hukuk Araştırma Merkezi Üyesi Av. Figen Özer Bayder, İzmir Tabip Odası Bayan ve Bayan Sıhhati Komite Üyesi Gülden Aykanat, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Mehlika Gökmen, bayan hakları uğraşı veren sivil toplum kuruluşları ve dernekler, lider yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda bayan vatandaş iştirak gösterdi. Atatürk Mahallesi’nde belirlenen alana 2022 yılında uğradığı şiddet sonucu hayatını yitiren 346 bayan anısına zeytin fidanı dikildi.

Gümrükçü: “Eşit hizmet anlayışıyla 26 mahallemizde çalışıyoruz”

Kadınların toplumsal hayatın her alanında güçlü bir halde yer alması gerektiğini belirten Lider Utku Gümrükçü, “Atatürk’ü anlamış, Cumhuriyeti içselleştirmiş bireyler olarak Çiğlimizin tüm mahallelerine daha nitelikli hizmet sunmak için kendimizle yarışıyoruz. Bugün Atatürk Mahallesi’ndeyiz. Mahalleler ortasındaki eşitsizlikleri düzeltmek ve Atatürk Mahallesi’nin ismine yaraşır bir mahalle olsun diye çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Atatürk Mahallesi bizim için çok pahalı. Uzun yıllar hizmet alamamış olmaktan ötürü şikayetleri olan bir mahalleydi. Misyona geldiğimiz üç buçuk yıldır buradaki hoş yürekli insanlara hizmeti bir borç bildik ve birçok hizmet ürettik” tabirlerini kullandı.

“Çiğli’de kadının adı ve gücü var”

Ülkenin en değerli meselelerinin başında gelen bayana yönelik şiddet olaylarına Çiğli’den bir ışık yaktıklarını vurgulayan Lider Gümrükçü, “Öncelikle merasime katılan herkese teşekkür ediyorum. Yağmurlu ve soğuk günde yüreklerimizi ısıttılar. Az evvel Genel Liderimiz Sayın Kemal Kılıçdaroğlu telefonla aradı. Çiğli’nin siz yürekli bayanlarına selamlarını iletti. Müellif His Asena’nın kaleme aldığı ‘Kadının İsmi Yok’ isimli çok hoş bir kitap var. Bayanların toplumsal hayatın her alanında maruz kaldığı sınıf ve cinsiyet temelli eşitsizlikleri anlatıyor. Bizde Çiğli’de bayanın ismi ve gücü var demek, bunu toplumumuza benimsetmek için bayan hakları uğraşı veren STK’lar ile bu eşitsizlikleri gidermek için çabamızı sürdürüyoruz. 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Memleketler arası Gayret Günü’nde bu eşitsizliklere Çiğli’den bir ışık yakmak istedik. 2022 yılında uğradığı şiddet olayları sebebiyle ömrünü yitiren 346 bayan anısına zeytin fidanları diktik. Ömrünü yitiren bayanlar anısına diktiğimiz bu fidanlar ve isimlerini verdiğimiz parklar ile hatırlarını yaşatacağız. Bayana yönelik şiddet olaylarını sırf Türkiye özelinde değil tüm dünyada ele almak gerekiyor. Her yıl milyonlarca bayan yapmadan koparılıyor. Çiğli Belediyesi olarak buna alışmayacağız, susmayacağız. Çabamızı tüm bayanların kendisini memnun, huzurlu ve inançlı hissedene kadar sürdüreceğiz. Umarım etkinliğimiz ülkemizde bir farkındalığa vesile olur” diye konuştu.

Gülden Aykanat: “Son 20 yılda 7 bin kadın öldürüldü”

Kadına yönelik şiddetin bir insanlık kabahati olduğunu vurgulayan İzmir Tabip Odası Bayan ve Bayan Sıhhati Komite Üyesi Gülden Aykanat, “Zeytin ağacı hayat demektir. Birinci hayatı temsil eder. Global Cinsiyet Eşitliği raporunda yer alan 146 ülke ortasında biz 124. sıradayız. Öldürülen 349 bayanın kuşkulu ölümlerinin üstünün süratlice kapatılması ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden sayıları 100’e yaklaşan bayanların vefatının bu kadar kolay açıklanması sorunun tahliline vurulmuş en büyük darbedir. Bayana yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Son 20 yılda 7 binden fazla bayanın öldürüldüğü bir ülkede yaşadığımız gerçeği de tokat üzere çarpıyor hızımıza. Bugün yan yana durabilme marifetini ve birçok 25 Kasım’larda bir arada olabilmek için sizlere Tanrıça Athena üzere zeytin kısmı uzatıyorum. Yaşasın bayan dayanışması” dedi.

Özer Bayder: “Tek çözüm yasaların uygulanması”

Törende konuşan İzmir Barosu Bayan Hakları Müracaat ve Hukuk Araştırma Merkezi Üyesi Av. Figen Özer Bayder, “Gün geçmiyor ki katledilen bir bayan haberine uyanmayalım. Kimisi eşi, kimisi sevgilisi, kimisi nişanlısı, kimisi yalnızca ‘yapabiliyordum bu nedenle yaptım’ diyen bir yabancı tarafından şiddete maruz kalıyor. Evet, bayan ölüyor, ölüyor ancak kurtuluyor mu? Hayır, faili yargılamada biz tekrar bayanı sorgulayarak devam ediyoruz. Yasalar uygulanmalı, tek tahlil bu. Bayana karşı şiddet bir insanlık cürmü o vakit bununla uğraş ve bunu ortadan kaldırmak devletin vazifesidir. O vakit diyoruz ki İstanbul Mukavelesi konusunda yapılan yanlıştan derhal dönülmelidir” sözlerini kullandı.

Gökmen: “Umarım tekrar o imzayı atarız”

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Mehlika Gökmen, “Çiğli Belediyesi ve Gazeteciler Cemiyeti olarak ‘Nar Projesi’ni hayata geçirdik. Çiğli Belediyesi bu anlamada bizim çok kıymetli bir paydaşımız. Bunun en kıymeti ayağı medya mensuplarının eğitilmesiydi. Zira medyada şiddet lisanı hepimizi tüm medya takipçisi olan herkesi yakından ilgilendiren bir sorun. Bu manada eğitimler verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bayana şiddet problemi ne yazık ki yalnızca bugünün konusu değil, tarih boyunca bayana şiddet ve baskı daima bir biçimde mühlet gelmiş. Bayanlar her vakit çaba etmeye birlikte olmaya çabalıyorlar lakin eril irade ile karşı karşıyalar ve umarım İstanbul Mukavelesine tekrar o imzayı atarız” diye konuştu.

Veli Aba: “Başkanımıza teşekkür ediyoruz”

Törende Atatürk Mahallesi’ne gerçekleştirilen yatırımlar için Lider Utku Gümrükçü’ye teşekkür eden Atatürk Mahallesi Muhtarı Veli Aba, “Toplumumuzun en değerli problemlerinin başında gelen bayana yönelik şiddetle gayrete farkındalık katmak için mahallemize 600’e yakın fidan diktik. Umarım bu şiddet olayları en kısa müddette büsbütün sona erer. Mahallemizin gereksinimleri ve meseleleri doğrultusunda bugüne kadar birçok yatırım gerçekleştirildi. Hali halihazırda İzmir’in en hoş parklarından birinin üretimine mahallemizde devam ediliyor. Tümü hizmetler ismine Belediye Liderimiz Sayın Utku Gümrükçü’ye teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu