Ekonomi

Birleşik Krallık İşsizlik Oranı Arttı, Maaşlar Enflasyon Endişelerini Artırdı

Birleşik Krallık’ta işsizlik Nisan-Haziran döneminde yüzde 0,3 artarak yüzde 4,2’ye yükseldi.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) tarafından açıklanan verilere göre, ülkede istihdam oranı yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 azalarak yüzde 75,7 oldu.

Bu dönemde işsizlik, son 6 aydır çalışmayanların sayısındaki artışa bağlı olarak yüzde 0,3 artarak yüzde 4,2’ye yükseldi.

Ekonomik durgunluk oranının yüzde 0,1 azalarak yüzde 20,9’a düştüğü bu dönemde, uzun süreli hastalık nedeniyle atıl durumda olanların sayısı rekor seviyeye ulaştı.

Ayrıca Haziran ayındaki grevler nedeniyle 160.000 iş günü kaybedildi. Bu kayıpların yarısı sağlık çalışanlarının Haziran ayında düzenlediği grevlerden kaynaklandı.

Maaşlar arttı, enflasyon dalgalanmalarını körükledi

Bu yılın ikinci çeyreğinde, çalışanların ikramiye hariç normal ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 7,8 artarak, karşılaştırılabilir kayıtların tutulmaya başlandığı 2001 yılından bu yana en yüksek yıllık artış oldu.

Beklentileri aşan artış ülkede enflasyon endişelerini artırırken, maaş artışları İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası kararları için önem taşıyor. Söz konusu veriler, bankanın Eylül ayında yapacağı toplantıda politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 5,50’ye yükseltebileceği tahminlerini destekler niteliktedir.

İkramiye dahil ortalama maaşlardaki yıllık artış ise aynı dönemde yüzde 8,2 oldu.

Toplam ve normal ücretler (enflasyondan arındırılmış) reel olarak yıllık bazda sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 0,1 arttı.

Ülkede enflasyon Haziran’da beklentileri aşarak yüzde 7,9’a geriledi. Temmuz ayı enflasyonu 16 Ağustos’ta açıklanacak.

BoE Lideri Andrew Bailey daha önce maaş artışlarının sürdürülemez olduğunu belirtmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu