Haber

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden anlamlı protokol

Antalya Büyükşehir Belediyesi, “Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını” olarak kayıtlara geçen Manavgat yangınının ardından yeşillendirme çalışmalarına devam ederek, yangınlar konusunda eğitim ve çevre bilinci konusunda değerli bir iş birliğine imza attı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Ormancılar Derneği arasında orman alanlarının korunması ve arttırılması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, yangın, diğer doğal afetler ve doğal süreçlerde zarar gören karbon yutak alanlarının yenilenmesine destek olmak için; Antalya’da yangın çıkma olasılığı yüksek olan orman ve diğer açık alan yangınları konusunda çevre bilincini ve eğitimlerini artırarak önleyici tedbirlerin alınması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

EĞİTİM VE BİLİNÇLENDİRME ÇALIŞMASI

İmza töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Orman alanlarımızı korumak ve çoğaltmak amacıyla iş birliği protokolüne imza atıyoruz. Bu protokol ile yangın, diğer doğal afetler ve doğal süreçler nedeniyle zarar gören karbon yutak alanlarının yenilenmesine esas olmak üzere; Antalya’da yangın çıkma olasılığı yüksek olan orman ve diğer açık alan yangınları konusunda eğitim ve çevre bilincini artırarak önleyici tedbirlerin alınması amaçlanmaktadır. Ormanların madenciliğe, betona ve kiraya karşı hep savunmada olduğu böyle bir dönemde asıl zenginliğin ağaçlarımız olduğu bilinciyle hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.

AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDECEK

Antalya’nın yüzölçümüne göre yüzde 56 orman alanı ile Türkiye’nin en büyük orman alanına sahip şehri olduğuna dikkat çeken Lider Böcek, “Şehrin akciğeri olan ormanlar bizim için büyük değer taşıyor. . Manavgat orman yangınında maalesef büyük kayıplar verdik. Can kaybının yanı sıra 60 bin hektarlık orman alanımız yani 84 bin futbol sahası da zarar gördü. O günlerde nasıl söndürmeye çalıştıysak, sonrasında da yeşillendirmek için çabalamaya devam ediyoruz. Türk Eğitim Derneği -TED, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu TARIMKON ve Ankara Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile ormanlarda, orman köylülerinde ve yeşil alanlarımızda ağaçlandırma çalışmaları gerçekleştirdik. 1 milyonun üzerinde ağaç diktik” dedi.

AĞAÇLARIMIZ BİZİM BAŞLICA VARLIĞIMIZDIR

Başkan Böcek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara ve yönetimi ile orman alanlarımızı korumak ve çoğaltmak amacıyla iş birliği protokolü imzalıyoruz. Cumhuriyetimizin ilk yıllarında 1924 yılında temelleri atılan, kamu yararına çalışan ve yaklaşık 1700 üyesi olan önemli ve büyük bir sivil toplum kuruluşunun bilgi birikimi ve tecrübesiyle güzel işlere imza atacağımıza inanıyorum. 21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde Türkiye Ormancılar Derneği ile birlikte depremde zarar gören 11 il başta olmak üzere 81 ilin adına Zeytinpark’a ağaç diktik. Hazırladığımız “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” kapsamında 2030 yılına kadar %40 karbon azaltımı ve 2050 yılına kadar Sıfır Karbon hedefimiz doğrultusunda ağaçlandırma çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ormanların madenciliğe, betona ve kiraya karşı hep savunmada olduğu böyle bir dönemde asıl zenginlik ağaçlarımızdır.

BAŞKAN BOCEK’E TEŞEKKÜR

Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara da Önder Muhittin Böcek’e duyarlılığından dolayı teşekkür etti. Sivil toplum kuruluşu olarak toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarının hızla devam ettiğini belirten Özkara, “Orman yangınlarında başarılı olmanın yolu yangın anında çaba göstermekten geçmiyor. Yangın öncesi çalışmalar değerlidir. Tüm gelişmiş ülkelerin amacı yangın öncesi toplumu bilinçlendirmek. Yapacağımız bu çalışma ile belediyemizin oldukça deneyimli bir İtfaiye teşkilatı bulunmaktadır. Açık alan yangınlarındaki tecrübemizi birleştirerek Türkiye’ye örnek olacak bir milli iş birliğini sunacağız. Seller eskisi gibi değil, orman yangınları eskisi gibi değil, çünkü çok güzel koşullar var. Daha büyük mega yangınlara, mega afetlere, can ve mal kayıplarına dönüşüyor. Yerel takviyeler verilerek bu süreç tamamlanmalıdır. Bir köprü olmak ve bu işi hep birlikte başarmak istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Lider Böcek ve Lider Özkara protokole imza attı.
 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

haber-payas.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu