Haber

Ankara’ya yürümek isteyen Mata işçilerine polis müdahale etti

Ek zamlara ve ağır çalışma koşullarına 27 gündür direnen Mata Otomotiv çalışanları, seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüş kararı aldı. Yürüyüşün başlangıç ​​noktası olan İstanbul Sanayi ve Ticaret Serbest Bölgesi önünde bir araya gelen işçilerin önünde yüzlerce polis ve çevik kuvvet ile TOMA toplandı. Barikatı aşmak isteyen işçilere çevik kuvvet polisi gazla müdahale etti. Karşılarına çok sayıda çevik kuvvetin dikilmesine tepki gösteren Mata işçileri, “Barikatlar işçiler için değil, patronlar için” sloganları attı.

‘BU ÜLKE TAM BİR İŞVEREN DEVLETİ OLDU’

Evrensel’den Hilal Tok ve Sırma Dolar’ın haberine göre, Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Serdaroğlu, Mata Otomotiv’de 3 dönemdir örgütlenme çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. O dönemde işten çıkarmalarla karşılaştıklarını ancak bugün gelinen sürecin farklı olduğunu anlatan Serdaroğlu, “Zam talebimize olumlu yanıt verilmemiş, personelin uzun süredir şikayetçi olduğu çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebimiz ise , karşılanmadı.Burada işçiler kimyasala maruz kalıyor,önlemek için girişimlerde bulunduk.Taleplerimiz hiçbir şekilde kabul edilmeyince önce uyarı hareketi yaptık,işverenler buna çok sert tepki gösterdi ve işçiler karar verdi. işi tamamen durdurmak ve hareketi bu şekilde sürdürmek. Eylemlerin ardından toplam 650 işçi işten çıkarıldı.” Mata işçilerinin bugüne kadar kararlılıkla eylemlerini yürüttüğünü ifade eden Serdaroğlu, “Burada işçilerin yaşadığı sıkıntıları belgeledik. O belgeyi hem çalışma bakanlığına hem de ilgili yerlere sunacağız. Şu anda öncelikli talep bu. İşçilerin hakkını teslim etmek olduğunu, buradaki işçilerin tazminatsız işten çıkarıldığını, önlerinde kurulan polis barikatıyla ilgili konuşan Serdaroğlu, “Bu ülke tam bir işveren devleti haline geldi, bunu buradan da görüyoruz. . Biz bu iktidardan kurtulmadıkça bu anlayışın değişmeyeceğini düşünüyoruz. Mata eylem personel sınıfı için çalışma koşulları konusunda bir çalışma yapılabileceğini düşünüyoruz. Tedbir alınabileceğini gösterdi.”

‘GÜCÜMÜZE SAHİBİZ’

Mata Otomotiv’de 2 yıldır görev yapan Yeliz Aydın, 650 işçinin ek zam istedikleri için işten çıkarıldığını, seslerini duyurmak için Ankara’ya yürüyüş başlattıklarını söyledi. Aydın, “Bütün işçilerden destek istiyoruz. Buraya bu kadar polis geleceğini beklemiyordum. ‘Ankara’da yürüyüş başlatıyoruz’ dememiz yetti demek. Aydın, “Bu kadar işçiye bu kadar polis var” diyen Aydın, “Bütün bunlara karşı kendi gücümüz, kendi birliğimiz var” dedi.

‘YILLARDIR BİZ ÜRETEN İŞVERENİZ, ONLAR ZENGİNLEŞİYOR, BİZ ÜRETEN FAKİRİZ’

9 yaşındaki Mata Otomotiv işçisi Sakine ise taleplerinin insani olduğunu belirterek, “Ankara’ya yürüyüşümüzün asıl amacı sesimizi duyurmak, burada 650 personel işten çıkarıldı, burada büyük bir katliam yapıldı, bu Ülke gündemine alınmalı.” Direnişleri için işçilerden destek beklediğini söyleyen Sakine, “Bu sistemin artık değişmesi gerekiyor. Sistemde çok zor şartlar altında çalışıyoruz. Talep ettiğimiz şey işverenler için çok önemli değil. İşverenler için en büyük risk farkındalığımız ve organizasyonumuzdur. Bir araya gelmeli, sesimizi yükseltmeli, birlik olmalıyız, kazanacağız” dedi.

‘SAĞLIĞIMIZI KAYBEDİYORUZ’

3 yıldır Mata Otomotiv’de çalıştığını belirten Eray Yıldız, işten çıkarıldığı gün ciğerlerinden rahatsız olduğunu öğrendiğini söyledi. Rahatsızlığının sigara paketinden kaynaklanmadığını ifade eden Yıldız, “Burada karbon tozuna maruz kaldık, birçok kimyasal element kullandık, bizi rahatsız ediyorlardı. Sağlığımızı kaybettik, meslek hastalığı nedeniyle randevu aldım, Oradaki hastanın yanına gideceğim.Bir aydır muhatap bulamadıklarını belirten Yıldız, basın, halk ve çalışanlardan takviye istedi.

‘AKCİĞERLERİNDE LEKE BULUNAN, KAN DÜŞENLER VAR’

Yaklaşık 2 yıldır Mata’da görev yapan ve bu dönemde astım hastası olan Nursaç, direnmelerinin birincil sebebinin sağlık olduğunu söyledi. Günlerdir direniş alanında olduklarını ve hiç bu kadar çok polis görmediklerini belirten işçi, “Bizden bu kadar mı korkuyorlar? Mata’daki mevcut yönetimin de değişmesini istiyorum. Her şeye müsamaha gösteriyorlar. kadın tacize uğradığımda dikkate alınmadım paradan önce gelmesi gereken konular bunlar 46. elementle işten atıldık 46. ne kadar ağır bir element olduğunu herkes biliyor hırsızlık yaptığımı ispatlasınlar veya beni taciz ediyorlar, neye dayanarak beni 46. maddeden ihraç ediyorlar?” diye sordu. İşçi basına hitaben, “NTV ve Fox’u arıyoruz neden gelmiyorlar? Neden telefonlarımızı bir kere aldıktan sonra daha da açmıyorlar? Bu kadar vicdansız mısınız? İşte lekeli insanlar” dedi. ciğerlerine ve kan tükürüyorlar.”

İşçilerden Hasan Ali Kobatan, “Hakkımız için buradayız, ağır çalışma koşulları ve düşük fiyatlara karşı hakkımızı istedik, kapı önüne koydular. Bizden çok çevik kuvvet geldi. 27 gündür gasp edilen hakkımız için işçinin yanında olmadılar, şimdi işçinin karşısındalar, işçinin yanında sadece işçi var diyorlar, gördük” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu