Haber

Altı dükkan ve apartman dönemi kapanıyor: Bakan Kurum ‘yeni şehirler’ planını açıkladı

Gaziantep’in 6 Şubat depreminde ağır hasar gören Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde inşaatı devam eden kesintili barınma merkezlerini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile inceleyen Sabah gazetesi, Bakan Kurum’un söylediklerini aktardı:

Kentin 100 yılını, tüm ihtiyaçlarını, buranın kültürünü yaşatacak, güzelleştirecek bir anlayışla planlamaya başladık. Ayrıca depremde ağır hasar gören yerler için yeni bir master plan üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışma çerçevesinde, vatandaşımızın ve şehrimizin ihtiyaçlarını da içine alacak bir anlayışla, bu işin en önde gelenleri ile birlikte Türkiye’deki tüm mimarlarımızla ortak bir çalışma başlattık.
Bu kapsamda eğitmenlerimiz, jeologlarımız ve jeofizik mühendislerimiz ile birlikte mikrobölgeleme ve detaylı jeolojik etüt raporları ve zemin etüt raporları ile depremin neden olduğu yeni çatlaklar dahil olmak üzere sahayı tüm detaylarıyla inceliyoruz. En doğru, en sağlam temele ve o temele göre inşa etmeyi seçerek, temel artı 3-4 katı geçmeyecek evlerimizin yapım sürecini radye temel üzerine tünel kalıp sistemi ile gerçekleştiriyor olacağız. yerel mimariye uygun olarak, aynı zamanda.
TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı? Gerçek teknikle kusursuz bir yer. Yapılan istişareler sonucunda belirlediğimiz yeni yerleşim yerlerimizde doğru zeminin bulunması için mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmalarımız hızla devam ediyor.

Bakan Kurum “Artık geçici barınma dönemindeyiz. Vatandaşlarımızın başını sokacak bir yerlerinin olması çok önemli ve öncelikli. Bunun için gece gündüz çalışıyoruz.” diyor. Kurumun da altını çizdiği gibi, depremzedeleri çadırdan kurtarmak için zamana karşı bir yarış yaşanıyor. Bir yanda konteyner kentler kurulurken, diğer yanda yığma binalar ve prefabrik evler yapılıyor. Salon takımından mutfak eşyalarına kadar temel ihtiyaçlar devlet tarafından karşılanacak.

Yeni şehirler için sağlam tabanlı yer seçimi, projelendirme ve ihale süreci devam ediyor. Bu illerde yeni şehrin kurulacağı alanlar da belirlendi. Karar, ilin milletvekilleri, vali, belediye başkanı, iş adamları ve STK’larla görüşerek alındı. Rezerv alanlarında zemin etüdü bir önceliktir.

Nitekim Bakan Kurum “Vatandaşlarımızın başı sağolsun. Zeminin sağlamlığından, kullanılacak inşaat malzemelerine kadar her türlü detayı düşünüyoruz. Hassas hareket ediyoruz” söz konusu. organizasyon; Bu amaçla Emlak Konut, Yapım İşleri, Kentsel Dönüşüm, Mekânsal Planlama ve Milli Emlak Genel Müdürlüklerinin TOKİ ile koordineli olarak çalıştıklarının altını çizdi.

Bakan Kurum, hasar tespiti tamamlanan illerde etap etap yeni konut üretimine başlayacaklarını belirterek, ilk ihalenin 22 Şubat’ta yapılacağını, mart ayında temelinin atılacağını ve yeni konutların 3. -4 kat. organizasyon, “İlk etapta 200-250 bin konutun inşaatına hemen başlayacağız. Hasar tespiti bitince diğer konutların da inşaatını hayata geçireceğiz. Bizim için asıl olan verdiğimiz söz. Yıkımın olduğu yerde. , tüm imkanlarımızla ve gücümüzle oradayız. Nifak tohumları ekenlere itibar etmeyiniz”ed.

Bir ay içinde ilk temeller yükselecek. Kalıcı ve inançlı konutların şantiyeleri 2-3 ay içinde sallantılı alanda görülecek. Kurum, şehir ve konut tasarımında yerel doku ve sosyoloji de dikkate alınacak, ‘Yukarıdaki altı dükkan ve dairenin süresi kapatılacak’de vurguladı.

Kurum, “Eski kent merkezlerinde detaylı jeolojik ve jeoteknik etütler yaparak vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek bir anlayışla tüm imar kısıtlamalarını ve yapılaşma şartlarını yeniden gözden geçireceğiz. Tek katlı ve yatayda dükkanlar açmayı planlıyoruz” dedi. Arsa veya yeni yapılan evler karşılığında takas teklif edeceğiz” dedi. söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu