Ekonomi

Aliyev: “En az 100 yıl yetecek kadar doğal gaz rezervimiz var”

“Güney Gaz Koridoru 9. Danışma Kurulu Toplantısı” Bakü’de gerçekleştirildi.

Aliyev’in yanı sıra Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, AB Komitesi Güç Üyesi Kadri Simson ve İtalya, ABD, İngiltere, Gürcistan, Macaristan, Bulgaristan, Yunanistan, Arnavutluk, Moldova, Karadağ, Sırbistan, Ukrayna ve Hırvatistan gibi ülkelerden bakanlar ve üst düzey yetkililer katıldı. düzeydeki yetkililer.

Toplantıya Enerji ve Konvansiyonel Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de katıldı.

Aliyev toplantıda yaptığı konuşmada, bir yıl önce gerçekleştirilen 8’inci toplantıdan bu yana dünyada çok şeyin değiştiğini, güç güvenliğinin öneminin her geçen gün arttığını söyledi.

Enerji güvenliğinin bir milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayan Aliyev, ortak çalışmalarla değerli projeleri zamanında hayata geçirdiklerini söyledi.

Aliyev, “Bugün TANAP’ın iletimini 16 milyar metreküpten 30 milyar metreküp’e, TAP’ın iletimini 10 milyar metreküpten 20 milyar metreküpe çıkarmaktan bahsediyoruz. Bu da alternatif bir enerjiye büyük ihtiyaç olduğunu gösteriyor. Bu da enerji arzının sürekli olarak çeşitlendirilmesi gerektiğini gösteriyor. Biz buna hazırız.” sözlerini kullandı.

AVRUPA’YA GAZ İHRACATI İKİYE KATLANACAK

2027 yılına kadar Avrupa’ya gaz ihracatını ikiye katlamayı planladıklarını ve bunun için gerekli kaynaklara sahip olduklarını belirten Aliyev, karşılıklı irade gösterdikleri Avrupalı ​​muhataplarıyla büyük bir güven içinde hareket ettiklerini vurguladı.

Azerbaycan’ın doğal gaz ihracatına mensup Aliyev, “Doğal gaz ihracatımız artıyor. 2021’de yaklaşık 19 milyar metreküp, geçen yıl ise 22.6 milyar metreküp doğal gaz ihraç ettik. Bu doğal gaz ihracatının 24.5 milyar olacağını tahmin ediyoruz. Bize ve ortaklarımıza en az 100 yıl yetecek kadar doğal gaz rezervimiz var” dedi.

Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattı ve Güney Gaz Koridoru gibi daha önce hayata geçirdikleri tüm projelerin başarıya ulaştığına işaret eden Aliyev, “Her ikisi için de gelecek planlarımız var. Avrupa’ya doğalgaz ve yenilenebilir enerji iletimi konusunda başarılı olacağına eminim. Bunun için ekip olarak çalışmalarımızı sürdürmemiz ve sürekli birbirimize destek olmamız gerekiyor” dedi.

haber-vezirkopru.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu