Altındaki yükselişin nedeni belli oldu: Gram altında rekor artış
Altın fiyatları son günlerde yükselişe geçti. Gram altın tüm zamanların rekorunu kırarak 1830 liraya ulaştı. Peki altın fiyatları neden bu kadar arttı?
Ata Yatırım Hazine Müsteşarlığı GMY Etem Öztekin, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Çarşamba günkü FED tutanaklarının ardından Amerikan ekonomisinde haftanın son gününde zayıf işgücü piyasası bilgilerinin gelmesiyle piyasada Fed’in faiz indirimi beklentisi yaklaşık 2 ay öne çekilirken, aynı zamanda orta ve Amerikan hazine tahvili eğrisinin uzun vadeleri yaklaşık 15-20 baz puan aşağı indi.Bu gelişmeler, İsrail-Filistin savaşı sonrasında ciddi oranda artan altın fiyatlarını destekledi ve ons fiyatının 2000 dolar seviyelerine kadar yükselmesine neden oldu. Yurt içinde ise dolar-TL kurunun bir süre kademeli ve yukarı yönlü yükselişinin ardından gram altın fiyatında rekor seviyeleri gördük.
FED FAİZ ORANLARINI ARTIRMAYA DEVAM EDECEK Mİ?
Öncelikle FED’in faiz oranlarını sabit tutması piyasa oyuncularının beklediği bir hareketti. Ancak FED tutanakları ve Başkan Powell’ın soru-cevap kısmındaki açıklamaları sonrasında küresel risk iştahının arttığını ve doların diğer ülke para birimleri karşısında güç kaybettiğini gözlemledik. Özellikle Cuma günü ABD’de tarım dışı istihdam ve işsizlik oranlarına ilişkin beklenenden kötü gelen veriler, önceki gün açıklanan FED tutanaklarındaki güvercin açıklamalara dayanıyordu. Bu da riskli varlık fiyatlarındaki artışı güçlendiren bir gelişme oldu.
ALTIN ALAN VEYA ALTIN YATIRIMINA SAHİP OLANLAR NE YAPMALI?
Altın fiyatının önümüzdeki dönemde jeopolitik gelişmelere ve Amerikan ekonomisinden gelecek verilere göre yeniden şekilleneceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda bir süredir bahsettiğimiz yukarı yönlü potansiyel halen devam etse de İsrail-Filistin savaşında bir süredir konuşulan ateşkes olasılıklarına bağlı olarak aşağı yönlü risklerin de bulunduğunu düşünüyoruz.
BORSA ÜZERİNDEKİ AŞAĞI BASKI DEVAM EDECEK Mİ?
Jeopolitik riskler ve yatırımcıların kâr etme arzusunun bir araya gelmesi sonucunda borsada son haftalarda gördüğümüz satışların haftanın son iki iş gününde pozitife döndüğünü gözlemledik. “Önümüzdeki dönemde açıklanacak bilançolarla birlikte, bahsettiğimiz jeopolitik risklere ilişkin olumsuz bir haber akışı olmadığı sürece borsa üzerindeki aşağı yönlü baskının azalmasını bekleyebiliriz.”
Dinamik Yatırım Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: ” İsrail ile Hamas arasındaki gerilimin zamana yayılmasına rağmen yatırımcı tercihlerinde önemli bir değişikliğe yol açtığını düşünüyoruz. Jeopolitik gerilimin tırmandığı dönemde yatırımcılar güvenli liman tercih ederken, ABD borçlarının etkisiyle ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde kritik seviye olan %5’in üzerine çıkıldı. Hafta içerisinde Fed’in yaptığı açıklamalar ve tahvil getirilerinin faiz artırma misyonunda olduğunun yinelenmesinin ardından, ABD tahvil getirilerindeki gevşemenin altın fiyatlarında katalizör etkisi yarattığını düşünüyoruz.
FED FAİZ ORANLARINI ARTIRMAYA DEVAM EDECEK Mİ?
Fed’in daha önceki faiz kararında da faiz oranlarının 2024 yılı için kısıtlayıcı seviyelerde kalacağı ve tahvil getirilerindeki artışın faiz oranlarını artırıcı etki yaptığı belirtilmişti. Bu açıklamalara ek olarak Fed toplantısı öncesi faiz oranlarının sabit kalacağı yönündeki beklentilerin %98’inin yanı sıra artan jeopolitik riskler, ABD’de bankacılık sektörüne yönelik riskler ve şirketlerin geleceğe yönelik karamsar senaryolarının da arttığını gözlemledik. %98 oranında fiyatlandırılmadı. Bu fiyatlamanın etkisiyle volatilitede fazla bir artış yaşanmadı.
YERALTI’NDA HALA BİR YÜKSELİŞ BEKLİYOR MUSUNUZ?
Altın, jeopolitik risklerle birlikte yükselen bir yatırım argümanı olsa da tek faktörün bu olmadığını söyleyebiliriz. Özellikle Fed’den beklenen faiz indirimlerinin, dolar varlıklarından çekilme ihtimalinin ve ABD’nin borç seviyelerine ilişkin endişelerin katalizör etkisi yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu riskleri göz önünde bulundurarak altına olan talebin potansiyel taşıdığını düşünüyoruz.
BORSA ÜZERİNDEKİ AŞAĞI BASKI DEVAM EDECEK Mİ?
Geçtiğimiz ay yaşanan jeopolitik risklerin Borsa İstanbul’a etkisinin, kredi yoğun durumların devredilmesinin ve bu durumların yüksek maliyetlerinin olası kar satışlarının süresini bir miktar uzatarak keskin geri çekilmelere alan açtığını düşünüyoruz. Özellikle bu hafta endekse para girişi ve hacimlerin düşük olduğu dikkate alındığında Borsa İstanbul üzerindeki aşağı yönlü baskının bir süre daha devam etmesi muhtemel. Endekse seviye bazında baktığımızda 8100-7900 aralığını pozitif, 7900-7700 aralığını konsolidasyon ama pozitif yüklü, 7700-7400 aralığını ise sert hareketlerin görüldüğü aralık olarak değerlendiriyoruz. testere pazarı denir. 7400 seviyesi kritik destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. “Endeks 8100’ün üzerinde kapandığında olumlu bir ivme göreceğimizi düşünüyoruz.”